Search This Blog

Wednesday, August 3, 2011

Функционално трениране

Човешкото тяло е кинетична верига, в която всяка една „връзка” или мускул работи заедно с останалите. Тялото разпознава четири типа движения. То може да стои и да се движи на един крак или на два крака, да бута и да дърпа, да променя нивото на центъра на тежестта и да извършва ротации.
Стоенето и движението- задържане или промяна в центъра на тежестта на тялото на основата на опората на единия или и на двата крака(бягане, ходене, напади и т.н.)Бутането и дърпането- характеризират се като бутането най-просто казано е да избутате предмет далече от тялото си, а дърпането е да придърпате предмет към тялото си( Хвърляне на медицинска топка, гребане с ластици, дърпане на гума и т.н.)Промяна на нивото в центъра на тежестта на тялото-движение на торса,долната част на тялото или комбинация и от двете( вдигане на кашон, обръщане на гума, качване по стълби, клякане и т.н.)Ротация- промяна в посоката , водеща до завъртане на тялото.( замахване с бейзболна бата, удар с чук и т.н.)
Функционалните тренировки на практика са комбинация от всички движения описани по-горе. Много хора правят грешката да прекарват часове във фитнеса, като тренировките им включват редица изолирани движения и безброй изтощителни кардио сесии, надявайки се целият този труд да ги отведе към мечтаното тяло. Но получава ли се така? Как бихте могли да вдигате тежести, ако не можете да вдигнете тялото си? Да изцеждате всеки мускул по отделно е едно нещо, а това да изцедите цялото си тяло е съвсем друго. Думата „функционално” означава „продуктивно”, „полезно” и именно това е функционалното трениране. Функционалното трениране може да е доста полезно за здравето, тъй като повечето движения включват няколко мускулни групи и наподобяват движения от ежедневието, като на пример вдигане на кашон или на дете. Ежедневно ни се налага да извършваме редица такива движения и много от нас поради неправилното им изпълнение получават травми-най-често в кръста. Ако вземем на пример вдигането на предмет от земята- това е движение, което изисква сила от краката, гърба, коремните мускули, както и води до стрес върху гръбнака и глезените. Само едно движение, а вижте колко мускули са въвлечени? Ето един прост пример, който показва как липсата на сила само в един от мускулите би довела до травма!
Нека поговорим малко за изолираните движения, за да видим каква е разликата. Думата „изолация” в пряк превод означава „сам”или „отделен”. Именно това правят изолиращите движения. Те натоварват само конкретния мускул, който се тренира, изолирайки останалите. Когато тялото извършва движение, обикновено не се натоварва само един мускул, а няколко едновременно. Големите мускулни групи работят заедно с по-малките, като това се нарича синергия или иначе казано съвместно действие. Изолирайки някой от мускулите синергисти, вие развивате останалите, а изолираният мускул отслабва за сметка на останалите. Както вече установихме за правилното и безопасно изпълнение на движенията са необходими всички мускули да работят в синхрон. Когато един от тях е по-слаб от останалите това лесно би довело до контузия. Да вземем на пример така популярното във фитнеса бицепсово сгъване. Всичко, което е необходимо е флексия(сгъване) на лакътя. Сега се замислете колко пъти на ден в ежедневието извършвате движения, които наподобяват бицепсово сгъване? И по-точно колко сила ви е необходима, когато го извършвате. Единственото подобно движение, за което се сещам и което пак не е същото е може би движението на ръката ви, докато се храните. Дори и да ядете супата си с черпак, пак не ви е необходима кой знае колко сила! 
Смисълът на функционалното трениране е ,че трябва да тренираме тялото си, по начина по който го използваме по време на състезания или в ежедневния си живот. Аз лично обичам да използвам времето си за дейности, които допринасят за други области от ежедневието ми. Времето е най-ценният ресурс с който разполагаме. Защо да го хабим, като прекарваме несметни часове във фитнеса, правейки безброй изолиращи движения, които не допринасят с нищо; тичайки до изтощение на пътеката и чудейки се защо положените усилия, никога не водят до очакваните резултати? Ако искате времето ви прекарано в залата да има ползотворен ефект, както върху тялото ви така и върху качеството на живота ви, съветвам ви да оставите сплитовете и изолиращите упражнения за хора, които имат време за губене, а вие се захващайте с функционалното трениране!

No comments:

Post a Comment