Search This Blog

Wednesday, August 3, 2011

Какво всъщност е болката

Болката е механизъм за оцеляване, чиято цел е да предпази тялото от физическа вреда
Болката се дефинира, като неприятно субективно преживяване, чиято цел е да ви подтикне да предприемете някакви действия, обикновено да предпазите част от тялото си, която мозъкт мисли(основателноили не), че е повредена. Ако изпитвате болка, това значи, че централната ви нервна система (ЦНС) мисли, че тялото е под заплаха и, че нещо трябва да се направи по въпроса. В този смисъл болката е инструмент за оцеляване от основополагащо значение. Хората родени без способността да изпитват болка не живеят много дълго! Вашата нервна система, взима работата си да ви кара да изпитвате болка доста на сериозно и следователно можете да очаквате, че когато мисли, че част от тялото ви е повредена, ще ви подтикне да предприемете действия и да направите нещо по въпроса.
Болката е резултат от дейността на мозъка, не входяща информация от тялото
Това е най-новата парадигма появила се в науката , отнасяща се до болката. Болката се създава от мозъка, а не се възприема пасивно от мозъка, като чувство, което идва от тялото. Когато част от тялото е повредена, нервните окончания изпращат сигнал до мозъка, съдържащ информация за природата на повредата. Но болката не може да бъде почувствана преди мозъкът да интерпретира тази информация и да реши, че болката би била добър начин да ви подтикне да предприемете действие, което ще предотврати и излекува повредата. Мозъкът отчита голямо количество фактори, когато взема решение и няма два човешки мозъка, които ще вземат идентично решение. Много части на мозъка помагат в процеса за отговора на болката, включително области, които управляват емоциите, минали спомени. И бъдещи намерения. Контузена ръка означава нещо доста различно за професионален музикант, отколкото би означавало за професионален футболист и може да очаквате, че двамата ще изпитат различна блока за една и съща контузия. В крайна сметка болката е в мозъка, а не в тялото!
Физическата повреда не е еквивалентна на болка. Както и обратното
Чести са случаите, когато човек има обективно разкъсване на меките тъкани, което обаче от своя страна не са придружено от болка или загуба на движение. Защо в такъв момент мозъкът на този човек не е разтревожен за разкъсването на меките тъкани? Едно възможно обяснение е, че повреда възникнала постепенно през по-дълъг период от време по начин, който ЦНС не е намерила за застрашителен или може би ЦНС просто е заключила,че повредата е била излекувана по най-добрия възможен начин и е решила, че болката вече не е полезна функция.
Както стана въпрос болката е сигнал за действие, така че ако никакво действие не е полезно или необходимо или ако действието вече е било направено, няма причина за болка. Случвало ли ви се е да отидете на доктор, заради нещо, което ви боли и веднага щом влезнете в лекарския кабинет, болката изчезва? Може би това е резултат от успокоението на ЦНС, след като е стигнала до заключението, че сигналът за действие е бил чут и са предприети правилни мерки.
Доста краен пример за повреда на меките тъкани без изпитване на болка е войник, който е ранен по време да битка. В тази ситуация, най-вероятно жертвата няма да изпита никаква болка, преди екстремната ситуация да приключи. Болката е механизъм за оцеляване и в случаите, когато болката би затруднила оцеляването още повече, не би трябвало да се изненадваме, че тя не се появява. Въпреки, че повечето от нас никога не са участвали във война , на всеки му се е случвало да падне и да се удари по време на мач,но да не усети болка, а след приключване на състезанието да се установи, че има сериозна контузия.
Мозъкът често „мисли”, че тялото е под заплаха, дори когато н е е
Пример за това е например фантомната болка, която изпитват хора , чиито крайник е бил ампутиран. Въпреки че частта от крайника, която е била проблемна е отсранена отдвна и вече не изпраща сигнали до мозъка, тази част от мозъка, която усеща крайника продължава да функционира и може по погрешка да се задейства от някакво неврално действие в близка област. Когато това се случи, човекът може да почувства много силна и реална болка в липсващата част на крайника си. Правени са опити и в огледална кутия е поставяна изкуствена част от крайник, за да се измами мозъка, че липсващият крайник е добре. Това е необикновена демонстрация на факта,че реалната причина за болката е мозъка, а не самото тяло.
Болката поражда болка
Един злощастен аспект от психологията свързана с болката е, че колкото по-дълго продължи болката, толкова по-лесно става да я изпитваме. Това е последица от основни неврологични процеси, чрез които , колкото по-дълго мозъка използва определена нервна пътека, толкова по-лесно става да активира тази пътека отново. По същия начин придобиваме навиците си и научаваме нови неща. В контекста на болката, това значи, че колкото по-често чувстваме определена болка, толкова по-малко стимул е необходим, за да я задейства отново.
Болката може да се задейства от фактори, които не са свързани с физическа повреда
Най-популярен пример е експеримента с кучето на Павлов. Всеки път когато кучето му вечеряло, той удрял по звънец и след време открил, че можел да накара кучето да отделя слюнка само при звука на звънеца. Това което се е случило е, че невроните свързанис чуването на звънеца, са се свързали с невроните свързани с отделяне на слюнка, защото в продължителен период от време са били задействани едновременно. Същото се случва и с болката. На пример, всеки път когато отидете на работа, се занимавате с някаква стресираща дейност, като да вдигате предмет по начин, който причинява болка в кръста. След известно време мозъкът ви ще започне да свързва работната среда с болката, до степента, в която ще започнете да изпитвате болка само отивайки на работа, а дори и само мислейки за работа.
Също така е доказано, че емоционално състояние, като яд,депресия и тревога намалява поносимостта на болката. Въпреки че е трудно да се повярва, има изследване, което доказва, че значителна част от болката в гърба е причинена повече от емоционални и социални фактори, отколкото от действителна физическа травма. Може да сте забелязали, че когато се върнете на място, на което не сте били от години, бързо се връщате към старите си навици на говорене, поведение и маниери, които сте смятали, че сте изоставили. Болката се проявява по същия начин, като се задейства от определени чувства или мисли свързани с болката. Да сте забелязвали как болката изчезва, когато отидете на почивка и се появява отново, когато се върнете?
Когато тялото работи добре, повредените меки тъкани ще заздравяват по най-добрия възможен начин за седмици или месеци и болката няма да продължи. Защо би продължила, ако организма е направил най-доброто, за да я отстрани? Когато болката продължи за по-дълго време без реална причина, може би има проблем проблемът идва от системата в тялото свързана с изпитването на болка, а не от самото тяло. Това е още един пример как много от проблемите, които имаме и болката, която изпитваме е плод на психиката ни, а не на обективна заплаха от заобикалящия ни свят!

No comments:

Post a Comment